6 Nisan 2009 Pazartesi

Türk Telekom'un serisine Efes Pilsen son verdi.

Efes Pilsen, Telekom'a rövanşı vermedi.


Lig lideriyle ikincisini karşı karşıya getiren kritik mücadelede Efes Pilsen ve Türk Telekom Ankara Atatürk Spor Salonu’nda karşı karşıya geldi. Maçın başından sonuna kadar istediği oyunu oynamayı başaran Efes Pilsen, savunma ve hücumdaki çok iyi performansıyla sahadan 69-82’lik galibiyetle ayrılan taraf oldu ve ikinciyle aralarındaki puan farkını 4’e yükselterek iyice rahatladı. Bu maça kadar üst üste 11 maç kazanan Türk Telekom’un galibiyet serisi de bu maçla son bulmuş oldu.

Efes Pilsen’de Preston Shumpert 13 sayı, Kerem Tunçeri 10 asist ve Bootsy Thornton 13 sayı, 5 asistle galibiyette önemli rol oynarken, Türk Telekom’da kenardan gelen Erwin Dudley 14 sayı, 7 ribaunt ve Tutku Açık 12 sayı, 3 asistle oynadı.

İlk yarıda tam bir Efes Pilsen rüzgarı vardı. Kaya Peker ve Bootsy Thornton’la maçın başında özellikle pota altında çok etkili bir oyun ortaya koyan lider, Kerem Tunçeri’nin mükemmel koordinatörlüğünde erken bir atılım yaptılar. Hücumda Kerem ve Thornton’la Türk Telekom pota altına penetreler yapan Efes Pilsen savunmadaki iştahıyla Türk Telekom’u da durdurmayı başarıyordu. İlk 3 hücumunda 2 top kaybeden ev sahibi, 5 hücum ve 2.5 dakika boyunca sarı üretemeyince ilk 4 dakikayı 2-14 geride geçti. Kerem Tunçeri’nin iyi oyununa karşılık vermeye başlayan Tutku Açık’ın üst üste attığı 5 sayı ve Kenan Bajramovic’in yerine oyuna giren Erwin Dudley’nin sayılarıyla bir anda 7-0’lık bir seri yakalayan ve farkı 5 sayıya indiren (9-14) Türk Telekom’a cevabı yine Kerem Tunçeri’nin asistleri veriyordu. Tekrar 9-2’lik bir seriyle farkı çift hanelere çıkaran deplasman ekibi özellikle hücumdaki etkili oyunlarıyla ilk periyodu 15-27 önde kapatan taraf oluyordu. İlk 10 dakika içinde iki takımın da faul haklarını doldurmadığı gözlenirken skorun Efes Pilsen lehine olmasını sağlayan iki istatistik dikkat çekiyordu.

Lider, ilk periyotta top kaybetmeyip Türk Telekom’un 7 top kaybetmesini sağlarken, asistlerdeki 12-4’lük üstünlük de 12 sayılık farkı açıklayan bir diğer etkendi. Efes Pilsen’in ilk 10 dakika boyunca saha içindeki bütün isabetlerini asist üzerinden elde etmesi hücumda ne kadar koordinasyonlu ve verimli oynadıklarını gösterirken, Kerem Tunçeri 6, Bootsy Thornton da 4 asistle bu iyi oyunun yönlendiricileri olarak öne çıktılar.

İkinci periyotta da Efes Pilsen’in iyi oyunu devam etti. Rotasyon sonucunda deplasman ekibinin ağırlıklı olarak kenardan gelen oyuncularla oynadığı ikinci periyotta ilk 10 dakikada harika bir oyun oynayan Kerem Tunçeri’nin yerine giren Ender Arslan da iyi organizatörlüğü devam ettirdi. Kerem’den farklı olarak daha delici bir oyunla Türk Telekom pota altına zorluk çıkaran Ender Arslan’a bir başka bench oyuncusu Preston Shumpert imzası olan klasik orta mesafe şutlarıyla eşlik eden taraf oluyordu. Türk Telekom’un hafta ortasında transfer ettiği eski oyuncusu Khalid El-Amin’in hem takımda yeni, hem de antrenmansız olması nedeniyle sahada oldukça etkisiz göründüğü maçta 3. oyun kurucu konumuna düşen Roderick Blakney’nin süre aldığı ve etkili olmaya çalıştığı ikinci periyotta Kris Lang’le sayı üretmeye çalışan Türk Telekom yetersiz kaldı. Türk Telekom ikinci periyotta 14 sayı bulurken, Ender Arslan ve Preston Shumpert ikilisiyle 13 sayı üreten Efes Pilsen ilk 10 dakikadaki 12 sayılık farkı Kerem Gönlüm’ün son saniyedeki tipiyle 17’ye çıkardı ve ilk devreyi 29-46’lık skorla önde tamamladı.

Türk Telekom ilk devrede 9/25 (%36) iç saha isabet oranıyla oynarken, Efes Pilsen’de bu oran 19/33’tü (%58). Liderde 8 oyuncu 4 sayı ve üzerinde skor üretirken, Türk Telekom’da Tutku Açık, Erwin Dudley ve özellikle Kris Lang’e yaptığı servislerle öne çıkan Kenan Bajramovic dışında hücumda etkili olan oyuncu bulmak zordu.

Devreyle birlikte oyuna bir şeyler eklemesi beklenen Türk Telekom’un aksine, üçüncü periyotta da Efes Pilsen etkisi sürüyordu. Türk Telekom devrenin hemen başında Erwin Dudley’nin bulduğu sayıların devamını getiremedi. Maç boyunca farklı oyunculardan hücum desteği alan Efes Pilsen ise topa baskıyı sürdürdüğü üçüncü periyotta da Kaya Peker, Michail Kakiouzis ve Bootsy Thornton’dan sayı üretmeye devam etti. Kerem Gönlüm’ün üçüncü periyodun bitmesine 01:47 saniye kala bulduğu pota altı basketle farkı maçta ilk defa 25 sayıya kadar çıkaran (40-65) lig lideri, Preston Shumpert’ın yine son saniyedeki basketiyle üçüncü periyodu da 45-68 önde tamamlayan taraf oluyordu.

Son periyot Türk Telekom’un mağlubiyeti erken kabul ettiği, Efes Pilsen’in de rölantiye geçtiği bir 10 dakika olarak oynandı. Khalid El-Amin’in maçtaki ilk sayılarını bulduğu bu bölümde Türk Telekom genç oyuncusu Mutlu Akpınar’ı oyuna soktu. Genç forvetin 7 sayı atarak bireysel performans yönünden öne çıktığı son bölümlerde Efes Pilsen de bench oyuncularıyla sahada yer aldı. İki coach tarafından da molanın alınmadığı ve oyunun kesilmediği son 10 dakikada Efes Pilsen rahat oyununu devam ettirdi ve 40 dakika boyunca üstün bir oyun sergilediği mücadeleyi 69-82 kazanarak ligin bitimine 5 hafta kala ikinciyle arasındaki galibiyet farkını 4’e yükselterek liderliği hemen hemen garantilemiş oldu.

Maçın istatistikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder