12 Mayıs 2009 Salı

2009 BBL Play-Off Analizi



Beko Basketbol Ligi'nde Play-off Analizi


Efes Pilsen (1) - Darüşşafaka Cooper Tires (8)

Normal sezonu lider tamamlayan Efes Pilsen, son üç maçını kazanıp play-off bileti alan Darüşşafaka Cooper Tires karşısında mutlaka favori konumunda. Efes Pilsen, ligin en pahalı kadrosuna ve en en iyi basketbol organizasyonuna sahip takımı. Sezon içinde yaşadıkları oyun kurucu sıkıntısını Kerem Tunçeri ile giderdikten sonra ivmeleri hergeçen gün yükseldi ve şampiyonluğun en önemli favorisi konumuna geldiler. Normal sezonda aldıkları iki mağlubiyetin ilki birinci haftada oynanan Banvit maçındaydı, diğeri ise fahiş hakem hatalarıyla tamamlanan F.bahçe Ülker deplasmanında yaşandı... Yani Efes normal sezonu yenilgisiz bitirebilirdi ki, bu Türkiye liginin üzerinde bir takım olduklarını gösteriyor. Efes, seriye 1-0 önde başlayacak. Büyük bir sürpriz olmaz ise Efes Pilsen seriyi 3-0 geçer...


Türk Telekom (2) - Mersin Büyükşehir Belediye (7)

Sezon içinde çok fazla iniş-çıkış yaşayan Türk Telekom, normal sezonu iknci sırada tamamlayarak play-off için avantaj elde etti. Ancak buna rağmen oynadıkları oyunla hiçbir zaman şampiyonluk için yeterli görünmediler. Bilhassa savunmada yaşadıkları sıkıntılar üst düzey maçlarda güven vermemelerine sebep oldu. Diğer tarafta Mersin B.B. zaman zaman iyi maçlar çıkarsada, onlarda ekseriyetle istikrarsız sonuçlar aldılar. Lofton, McCalebb ve Ffriend üçlüsüne yerli oyunculardan pek fazla katkı gelmeyince yaşadıkları istikrarsızlık olağandı. Türk Telekom seriye 1-0 önde başlıyor. Kanımca 3-1 ile yarı finale çıkarlar.


Fenerbahçe Ülker (3) - Antalya Büyükşehir Belediye (6)

Son şampiyon F.bahçe Ülker, normal sezonda oynanan iki maçta da Antalya B.B.'yi çok farklı mağlup etti. F.bahçe Ülker'in play-off yaklaştıkça artan form durumu bu seride pek zorlanmayacaklarına işaret ediyor. Willie Solomon'un geri dönmesi, Ömer Aşık'ın iyileşmesi F.bahçe Ülker'de yaşanan olumlu gelişmeler.

Antalya B.B.'de ise sezon içinde yaşanan koç değişikliği ve mali sıkıntılar bir süre bocalamalarına sebep olsada, fiyat/performans olarak son derece iyi bir başarım gösterdikleri aşikâr. Seriye 1-0 geride başlayacak olmaları önemli bir handikap ama, kendi sahalarında bir maçı kazanma ihtimalleri var ve bu ihtimali sonuna dek kovalayacaklardır. Seri 3-0, yahut 3-1 F.bahçe Ülker lehine sonuçlanır.





Galatasaray Cafe Crown (4) - Beşiktaş Cola Turka (5)

Kağıt üzerinde kadro kalitelerine baktığımızda Galatasaray'ın mutlaka favori olduğunu söylemek mümkün fakat, sahada oynanan oyun pek de öyle göstermiyor... Galatasaray Café Crown, Murat Özyer'in gönderilmesinden sonra büyük bir düşüş yaşadı. Özyer'le ligde 10 galibiyet, 2 mağlubiyet alan sarı-kırmızılılar, Koray Mincinozlu yönetiminde 10 galibiyet, 8 mağlubiyet yaşadılar. Bilhassa ligin sonlarına doğru yapılan yüksek maliyetli transferlere rağmen büyük bir düşüş yaşayan Galatasaray, ligden düşmesi kesinleşmiş TED Kolejlilere'e dahi yenilerek dibe vurdu. Yapılan yönetimsel yanlışların bedelini ağır ödeyen sarı-kırmızılılara fiyat/performans olarak ligin en başarısız takımı diyebiliriz.

Beşiktaş C.T. ise lige kötü başlamasına ve ilk yedi haftada altı mağlubiyet almasına rağmen son dönemlerde yaşadığı çıkışla beşinci sıraya yükseldi. Beşiktaş'ta yaşanan mali sorunlar ve koç değişikliği takıma olumsuz etki etsede, sezonun genelinde iyi sayılabilecek bir performans gösterdiler. Serinin sonucunu kesitrmek zor fakat, mevcut yapısıyla Galatasaray'ın güçlü kadrosuna rağmen turu geçme ihitmali zayıf. Beşiktaş bir adım önde!..


Yarı finaller ve final...

Efes Pilsen, Türk Telekom ve F.bahçe Ülker'in yarı finale çıkması kesin gibi... Galatasaray Café Crown - Beşiktaş Cola Turka serisinde ise Beşiktaş'ın mevcut durumu daha iyi ve yarı finale daha yakın.

Efes Pilsen turu geçtiğinde, Galatasaray, yahut Beşiktaş'la eşleşecek. Efes iki takıma karşıda seriye 1-0 önde başalyacak. Ne Galatasaray'ın, ne de Beşiktaş'ın Efes Pilsen karşısında tutunmaları zor görünüyor. Dolayısıyla Efes Pilsen yarı finali de muhtemelen maç kaybetmeden geçecektir.

Türk Telekom, Mersin'i, F.bahçe Ülker ise Antalya'yı eleyecektir. Yarı finalde Türk Telekom - F.bahçe Ülker eşleşmesi çekişmeli geçer fakat, ciddi savunma zaafları bulunan Türk Telekom'un finale çıkma ihtimali oldukça düşük. F.bahçe'nin sert yapısıyla bu seriyi aşıp, finale çıkması kuvvetle muhtemel...

Efes Pilsen - F.bahçe Ülker finali, esasında uzun yıllardır hüküm süren Efes - Ülker hegemonyasının bir devamı niteliğini taşıyor. Efes, son üç sezondur şampiyon olamıyor ve bu zinciri kırmak için hazır görünüyorlar. Ligde oynadıkları her iki maçtada ciddi üstünlükleri vardı, ayrıca Türkiye Kupası'nda da F.bahçe Ülker'e karşı zorlanmadan kazanmışlardı. F.bahçe Ülker'in normal sezondaki maçlara kıyasla en büyük artısı kuşkusuz Will Solomon olacaktır ama, tek başına neleri değiştirir muamma... Efes Pilsen normal şartlarda finalin favorisi fakat, o güne dek neler yaşanır şimdiden birşeyler söylemek zor. Ancak ne olursa olsun, bizi çekişmeli ve keyifli bir finalin beklediği aşikâr.

Hak eden kazansın!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder