11 Mayıs 2009 Pazartesi

TAU Ceramica 2004/05 Sezonu Adam Adama Hücum Seti

TAU Ceramica 2004/05 Sezonu Adam Adama Hücum Seti



2004 – 2005 sezonunda Euroleague Final Four’unda mücadele etme başarısı gösteren TAU Ceramica takımının adam adama savunmalara karşı sıklıkla kullandığı bir hücum setini inceleyeceğiz. 2004 – 2005 sezonunda antrenörlüğünü Dusko Ivanovic’in yaptığı TAU Ceramica takımı sahada genelde şu beşle bulunmaktaydı:


PG: #8 Jose Manuel CALDERON

SG: #7 Arvydas MACIJAUSKAS

SF: #6 Travis HANSEN

PF: #21 Tiago SPLITTER

C: #4 Luis SCOLA



Diyagram.1)

Hücum #6 Travis HANSEN’in #4 Luis SCOLA’ya yaptığı “down pick” ile başlıyor. Bu perdelemeden yararlanarak forvet bölgesine çıkan #4 SCOLA, #8 CALDERON’dan pası alıyor.


Diyagram.2)

Pası #4 SCOLA’ya veren #8 Jose Manuel CALDERON, #21 SPLITTER’in yaptığı back pick ile çember altına “cut” ediyor. İyi bir pasör uzun olan #4 SCOLA bu cut’ın savunmasında yapılacak bir hatayı, #8 CALDERON’a vereceği pasla cezalandırabilir.

#21 Tiago SPLITTER ise, yaptığı back pick’in ardından dışarı açılarak (pop out) topu #4 SCOLA’dan alır ve ters taraftaki forvet oyuncusu #7 Arvydas MACIJAUSKAS’a çevirir. Diyagramda da görüldüğü gibi bu pas esnasında #7 MACIJAUSKAS’ın bulunduğu tarafta hiçbir TAU oyuncusu yoktur. TAU takımının bu bölgeyi boşaltmasının amacı, etkili bir skorer olan #7 MACIJAUSKAS’ı savunan rakip oyuncunun fazla baskı yapması halinde backdoor cut (savunmasının top almasını engellediği hücum oyuncusunun potaya yaptığı ani cut) için alan yaratmaktır.



Diyagram.3)

#4 Luis SCOLA, iki kısa oyuncunun (#6 Travis HANSEN ve #8 Jose Manuel CALDERON) sıralı screenini kullanarak pota altına cut eder. Bu screenler sonucu pota altına boş olarak inerse topu alıp birebir oynayacaktır. #4 SCOLA, #6 HANSEN’in screenini geçtiği anda, tepe noktasında bulunan Tiago SPLITTER, #6 HANSEN’e perdeleme yapar. Bu perdelemenin zamanlaması önemli bir faktördür. #4 SCOLA’nın çembere cut’ını engellemek için #6 HANSEN’in savunmasının yardım etmesi ihtimali düşünülürse, tam o sırada yapılacak perdeleme iyi bir şutör olan #6 HANSEN’in tepeye boş çıkmasını sağlayabilir. Eğer #4 SCOLA topu alamazsa, #7 MACIJAUSKAS topu #6 HANSEN’e aktararak setin devamını sağlar.


Diyagram.4)

Top #6 HANSEN’e geldiği an SPLITTER, #8 CALDERON’a yaptığı perdelemeyle onun forvette topla buluşmasını sağlar.



Diyagram.5)

Forvette top alan #8 CALDERON ve topun tersindeki uzun olan #4 SCOLA pick’n roll oynarlar. Diğer oyuncular, Hem iyi bir penetreci olan #8 CALDERON’a alan yaratmak, hem de savunma kaymaları yapacak olana rakibe karşı boş şut şansları yaratmak için diyagramda görülen kaymaları yaparlar.

Hazırlayan: Tolga Esenci
E-posta: tesenci@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder