8 Temmuz 2009 Çarşamba

Euroleague'de 2009-2010 sezonu grup kuraları çekildi



Euroleague'de heyecan başlıyor!..
Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük basketbol organizasyonu olan Euroleague'de grup kuraları çekildi. Türkiye'yi temsil eden Efes Pilsen B Grubu'nda yer alırken, Fenerbahçe Ülker ise A Grubu'na düştü.

Euroleague'de grup kuraları çekildi. Şampiyonun belirleneceği 2010 Final Four'u 7-9 Mayıs tarihleri arasında Paris'de yapılcak.

Gruplar şöyle:

A GRUBU
Regal FC Barselona
Montepaschi Siena
Cibona Zagreb
Fenerbahçe Ülker
Zalgiris Kaunas
Asvel Villeurbanne

B GRUBU
Olympiakos
Partizan
Unicaja Malaga
Efes Pilsen
Lietuvos Rytas
Ön Eleme 2A Galibi

C GRUBU
CSKA Moskova
TAU Ceramica
Maccabi Electra Tel-Aviv
Virtus Roma
Union Olimpija
Ön eleme 2B Galibi

D GRUBU
Panathinaikos
Real Madrid
Armani Jeans Milano
Asseco Prokom
Khimki Moskova Region
EWE Baskets Oldenburg





Efes Pilsen ne yapar?

Geçtiğimiz sezon Euroleague'de hayâl kırıklığı yaşayan ve beklentilerin çok altında bir derece elde eden Efes Pilsen, önümüzdeki sezonki hedefini asgari çeyrek final olarak belirledi. B Grubunda yer alan Efes Pilsen, Yunan devi Olympiakos, Sırbistan şampiyonu Partizan, İspanya'nın güçlü ekiplerinden Unicaja Malaga, son Eurocup şampiyonu Lietuvos Rytas ve ön eleme 2A turunu galip tamamlayacak takım ile eşleşti.

Grupta hiç kuşkusuz Olympiakos favori konumunda. Son yıllarda basketbola yatırımını arttıran Pire ekibinde hedef Euroleague şampiyonluğu. Olympiakos'un ardından ikinci kategoriden gruba katılan Partizan, önümüzdeki sezon Novica Velickovic, Milenko Tepic, Stephane Lasme gibi önemli oyuncularından yoksun olacak. Partizan, Euroleague'de yılın koçu seçilen Dusko Vujosevic önderliğinde yine gruptan çıkmaya aday ama, geçtiğimiz sezona kıyasla güç kaybetmiş oldukları aşikâr. Unicaja Malaga'da kadro önemli ölçüde revize ediliyor. Unicaja'nın yıldız oyuncuları Carlos Cabezas, Marcus Haislip takımdan ayrıldı. Yapacakları transferler Malaga'nın yer alacağı konuma direkt etki edecek ancak, şu an ki mevcut güçleriyle de gruptan çıkmaları zor olmayacaktır. Lietuvos Rytas, Litvanya ekolünün güçlü temsilcilerinden... Sürpriz yapmaya aday...

Efes Pilsen, bu gruptan zor da olsa mutlaka çıkacaktır. Efes'in grubu ikinci veya üçüncü sırada bitirme ihtimali yüksek görünüyor.


Fenerbahçe Ülker ne yapar?

Fenerbahçe Ülker, geçen sezon Top 16'da karşılaştığı Montepaschi Siena ve Cibona Zagreb ile aynı gruba düştü. Grubun favorisi Barselona ve Montepaschi olarak görünüyor. Cibona Zagreb ve Fenerbahçe Ülker ise bu iki takımın arkasında yer almaya yakın... Geçtiğimiz yıl mali yönden sıkıntı yaşayan ve kadrosundaki önemli oyuncuları kaybeden Zalgiris Kaunas ile Asvel'in grupta etkin rol oynaması zor diyebiliriz...

4 yorum:

  1. Efes Pilsenin grup yorumunda Oldenburg var demişsiniz, bir hata olmuş orda.

    YanıtlaSil
  2. İkazınız için teşekkürler. Düzeltildi...

    YanıtlaSil
  3. Aslında grupları yorumlamak için biraz daha beklemek lazım. Transferler henüz sürüyor, kadrolar tam olarak netleşmedi.
    Fenerbahçe'nin grubuna şu anki kadrolara göre bakınca ''zor grup'' demek doğru gelmiyor bana. Ama tabii sorun şu, Fenerbahçe Eurolegue'de artık belirli bir düzeye ulaşmış, hem kadro potansiyeli, hem kulüp olanakları hem de mevcut birikimiyle TOP 16 hedefiyle yetinmekten çok öte hedefleri olması gereken bir takım.
    Mevcut kadronun geleceğininde olduğunu, kendini geliştirebilecek oyuncuların kendileriyle beraber takımını da sıçratabileceğini hesap edersek zaten bu gruptan çıkması gerekir. Ama tabii ki, Eurolegue'deki 4. sezonunda artık kendisinden daha güçlü takımlara karşı da galibiyet alabilmesi gerekir.
    Son 2 yıldır TAU'nun grup liderliğini garantileyip geldiği maç dışında kodomanlardan tek bir maç alamadık ve bir çok maçta dağıldık. Ama buna karşın mesela Partizan, Cibona, Badalona gibi denk güçlerdeki takımlardan çok değerli galibiyetler aldık.
    Bu sezon salon inşaatı nedeniyle takıma sınıf atlatacak türden transferler yapılmayacağını düşünürsek bu takımın Siena ve Barca'yla başa çıkmasını bekleyemeyiz. Ama Cibona,ASVEL ve Kaunas'tan 2sini altına mutlaka alacaktır. Ama bence bu da başarı değil. Bu çok değerli yerli kadroya 2 yıldır yeterli ve doğru yabancı tercihleriyle katkı yapılmayınca Siena'nın, Partizan'ın, Maccabi'nin olduğu yerlerde olamıyoruz. Misal sadece Kaukenas gibi Eurolegue'i iyi bilen bir oyuncu bu takıma sınıf atlatır. Final four olmasa bile, final four a hamle yapma cüreti kazandırır bize.
    Kaunas ve Zagrep gibi iki basketbol şehrinin takımıyla eşleşmek güzel. Ama Kaunas ciddi borçlar içerisinde, halen kadro kuramadılar, maddi sıkıntılarını da aşamayacaklar gibi görünüyor. Zengin ve arkasında medya gücü olan Rytas onların her hamlesine taş koyuyor. Ama yine de Kaunas Kaunas'tır. Zagrep'te öyle.
    ASVEL iddialı. Fransa'da play-offlarda çok başarılı olan Bobby Dixon'u aldılar. İyi bir şutör, hızlı oyunda çok başarılı bir guard. Curtis Borchardt'ı aldılar savaşçı, ribauntçu bir uzun ama Avrupa deneyimi İspanya ligiyle sınırlı. Onların atletik özellikli oyuncuların üzerine kurulu hızlı oyunu göze hoş gelse de Eurolegue onlara bir beden büyük gelir.
    Siena'yı görmek lazım. Kaukenas onlar gibi oyunculara bağımlı olmayan sistem takımları için bile büyük kayıp. Onsuz oynadıkları maçlarda hep hücumlarda zorlandılar. Onsuz ne yapacaklar göreceğiz. Mickeal'i de kaybettiler. Onun deliciliği önemli bir özellikti. Mc Intyre, Sato, Eze'nin durumlarına bakmak lazım. Zisis'i aldılar hiç olmazsa tecrübesiyle ve oyun zekasıyla önemli katkıları olacaktır ama kadrolarını kurmadan bir şey diyemeyiz.
    Barca için Ersan'dan sonra Andersen'i kaybetmek çok kötü olur. Onları da beklemek lazım, bu sezon iyi yatırım yapacaklardı ama önce eldekileri tutmaya çabalıyorlar.

    YanıtlaSil
  4. Değerlendirmeniz için teşekkürler.

    Hatırlatma: Pete Mickeal, Siena'da değil, TAU Ceramica'da oynuyordu...

    YanıtlaSil