22 Haziran 2009 Pazartesi

Kara geceye 5 maç ceza!..



F.Bahçe Ülker ucuz kurtuldu...
Efes Pilsen'in şampiyonluğunu ilan ettiği geceyi kâbusa döndüren holiganların çıkarttığı olaylara 5 maç seyircisiz oynama ve 40 bin lira para cezası verildi.

Türk basketbol tarihinin utanç gecesine 5 maç seyircisiz oynama ve 40 bin lira para cezası verilirken, Fenerbahçe Asbaşkanı Murat Özaydınlı'ya 30 gün hak mahrumiyeti ile 4 bin lira para cezası kesildi.

Yıllar önce Efes Pilsen'in Torino'da karşılatığı Aris maçında çıkan olaylar neticesinde Aris taraftarları sahaya girmiş ve Efes Pilsenli oyunculara saldırıda bulunmuştu. Fiba olayın ardından Aris'e iki yıl Avrupa kupalarından men cezası vermiş, ardından cezada indirime giderek men kararını bir yıla indirmişti.

Disiplin kararlarının orijinal metni şöyle:

Toplantı Tarihi ve No: 22.06.2009 - 46 - Kararın Tarihi ve No: 22.06.2009 - 142

Olaylar; 14.06.2009 tarihinde İstanbul’da oynanan Efes Pilsen - Fenerbahçe Ülker Beko Basketbol Ligi Playoff Final müsabakasında yaşanan olaylar ile ilgili olarak Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı’nın yazılı ve görsel basında yer alan TBF ve müsabaka hakemleri ile ilgili açıklamaları, Disiplin Yönergesi'nin 18. Maddesi kapsamında değerlendirilerek dosya Kurulumuza sevk olunmuştur.

İncelenen Belgeler; TBF Sevk Yazısı, Murat Özaydınlı’nın yazılı basına verdiği açıklamalar, müsabaka sonunda görsel basına verdiği demeçlerin CD kaydı, Murat Özaydınlı’nın savunma yazısı.

Gerekçe ve Karar; Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı’nın basın organlarına verdiği açıklamalar, müsabaka sonunda görsel basına verdiği demeçlerin CD kaydı ve savunma yazısı incelendiğinde, Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı’nın TBF ve müsabaka hakemlerine yönelik uygunsuz, küçük düşürücü sözler sarf ettiği, örneğin, TBF aleyhine "O zaman onu da görecekler, onu görmezlerse o zaman hep beraber biz Federasyonu göreceğiz, çok ciddi bir şekilde göreceğiz, nasıl seçimleri kazanıyorlarsa, onlar anlıyorlardır, bizde bazı şeyleri görmeye başlayacağız…” ve müsabakanın baş hakemi aleyhinde “Fatih gözlük kullanıyor ama bence gözlükle de görmüyor. Gözlüğün camlarını silsin de görsün. Bu hakem daha önce yönettiği bir Efes - Banvit maçında Banvit aleyhine tam 17 teknik faul çaldı. Bu işi bu kadar biliyor yani. Kötü bir hakem. Getirmişler şampiyonluk maçına veriyorlar…” vb. şeklinde beyanları olduğu anlaşılmaktadır. Bu tip beyanların, Beko Basketbol Ligi’ni yıpratacağı, marka değerini düşüreceği, dolayısıyla sponsor vb. destek ve ilgiyi azaltacağı, sonuçta doğrudan yada dolaylı olarak, kulüplere, sporculara ve diğer tüm ilgililere zarar vereceği izahtan varestedir. Diğer taraftan Genel Kurul tarafından seçilmiş Türkiye Basketbol Federasyonu hakkında, kamuoyu önünde, mesnetsiz, küçük düşürücü, hatta taraftarları tahrik edici, isnatlarda bulunmak, Disiplin Yönergesi’nin 18. Maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gereken davranış biçimi olduğu açıktır.

Dosya bu haliyle sübuta erdiğinden;

Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı’nın eylemine uyan Disiplin Yönergesi’nin 18. Maddesi gereğince; kendisinin 30 (otuz) gün hak mahrumiyeti ve 4.000 TL para cezası ile tecziyesine; işbu kararın ilgililere tebliğine, Disiplin Yönergesinin 51. Maddesi çerçevesinde para cezasının 30 gün içinde ödenmesi gerektiğinin bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

www.tbl.org.tr

*** *** ***

Toplantı Tarihi ve No: 22.06.2009 - 46 - Kararın Tarihi ve No: 22.06.2009 - 143

Olaylar; 17.06.2009 tarihinde İstanbul’da oynanan Fenerbahçe Ülker - Efes Pilsen Beko Basketbol Ligi Playoff Final müsabakasının birinci periyodunun bitimine 1.36 dakika kala Fenerbahçe Ülker taraftarlarının küfürlü tezahüratta bulunmaları nedeniyle 1 kez anons yapılması zorunluluğu hasıl olması ve müsabakanın bitimiyle birlikte yine Fenerbahçe Ülker taraftarlarının sahaya yabancı maddeler (pet şişe, bozuk para, çakmak, koltuk vb.) atmaları, sahaya girerek rakip takım sporcu, antrenör ve idarecilerine fiilen saldırıda bulunmaları nedenleriyle konu ile ilgili dosya Kurulumuza sevk edilmiştir.

İncelenen Belgeler; TBF Sevk Yazısı, Teknik Komiser Raporu, Hakem Raporu, Lig Komiseri Raporu, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Savunma Yazısı.

Gerekçe ve Karar; Disiplin soruşturmasına esas Teknik Komiser Raporu, Hakem Raporu ve Lig Komiseri Raporu ile Fenerbahçe Spor Kulübü’nün savunma yazısı incelendiğinde; müsabakanın 1. periyodunun bitimine 1.36 dakika kala Fenerbahçe Ülker taraftarlarının toplu olarak küfürlü tezahüratta bulundukları, neticesinde 1 kez anons yapıldığı ve müsabakanın duraksadığı, müsabakanın bitimiyle birlikte yine Fenerbahçe Ülker taraftarlarının küfür ederek sahaya birçok sayıda yabancı madde(pet şişe, bozuk para, çakmak, koltuk vb.) attıkları, aynı anda sahaya çok sayıda Fenerbahçe Ülker taraftarının girip, rakip takım sporcu, antrenör ve idarecilerine fiilen saldırıda bulundukları, hatta bu saldırıların soyunma odalarının kapılarına kadar devam ettiği anlaşılmaktadır.

Müsabakanın gidişatına ve olayların çıkış anına bakıldığında ise müsabakada her iki takımda iyi niyetle ellerinden geldiğince mücadele ettikleri, herhangi bir tahrik unsurunun söz konusu olmadığı, müsabakayı kazanarak şampiyon olan Efes Pilsen sporcu, idareci ve teknik heyetin, kendi aralarında sevinç ve kutlamalarda bulundukları, buna rağmen Fenerbahçe Ülker seyircisinin sahaya girdiği ve Efes Pilsen’li sporcu ve yetkililere saldırdıkları belirlenmektedir.

Diğer taraftan Fenerbahçe Ülker taraftarlarının içinde bulunduğumuz sezonda daha önce seyirci olayları sebebiyle aşağıdaki cezaları aldıkları tespit edilmiştir.

1. Kurulumuzun 04.12.2008 tarih ve 19 sayılı kararıyla “sahaya yabancı madde atmaları nedeniyle 2.500 TL para cezası”

2. Kurulumuzun 13.03.2009 tarih ve 84 sayılı kararıyla “sahaya yabancı madde atmaları nedeniyle 4.000 TL para cezası”

3. Kurulumuzun 01.05.2009 tarih ve 126 sayılı kararıyla “küfürlü tezahürat nedeniyle 5.000 TL para cezası”

4. Kurulumuzun 12.06.2009 tarih ve 138 sayılı kararıyla “sahaya yabancı madde atmaları nedeniyle 5.000 TL para cezası”

5. Kurulumuzun 14.06.2009 tarih ve 139 sayılı kararıyla “sahaya yabancı madde atmaları nedeniyle 7.500 TL para cezası”

6. Kurulumuzun 16.06.2009 tarih ve 140 sayılı kararıyla “sahaya yabancı madde atılması ve küfürlü tezahürat nedeniyle 12.500 TL para cezası” verilmiştir.

Konu yukarıda yazılı şekilde “devamlılık” arz eden seyirci olayları ile birlikte incelendiğinde; basketbol sporu ile bağdaşmayan centilmenlik dışı, “sportmenliğe aykırı” davranış biçimi ile karşılaşıldığı aşikardır. Bu tip olayların önlenmesi açısından başta kulüpler olmak üzere, tüm sorumluluk sahiplerinin “devamlılık” arz eden olayları önleyici tedbirleri alması gerekmektedir. Sahada bu denli kaliteli ve üst düzeyde mücadelenin cereyan ettiği Beko Basketbol Ligi’nin hakketmediği şekilde sonuçlanmasının, ligin değerinin bu şekilde yıpratılmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığı tüm basketbol camiasının malumudur. Yürürlükteki Disiplin Yönergesi’nin 7. 28 ve 29. Maddelerinde aynen;

“Madde : 7. Sorumluluk

Kulüpler, kendilerinin, oyuncularının, resmi temsilcilerin, kulüp görevli ve temsilcilerinin, taraftarlarının ve kulübün temsilcisi olarak maçla herhangi bir fonksiyon üstlenen kişilerin sorumluluğunu üstlenirler. Organizasyonu gerçekleştiren kulüp maç öncesinde, sırasında ve sonrasında saha alanı içerisindeki düzen ve emniyetten sorumludur. Vuku bulabilecek her türlü vakaların mesuliyetini taşır ve böylece kendisine disiplin tedbirleri uygulanabilir ve ayrıca verilebilecek direktifleri yerine getirmeye mecbur kılınabilir.”

“28. Organizasyon ve İdari Konular

28.1. Organizasyonu gerçekleştiren kulüpler maç öncesinde sırasında ve sonrasında

saha alanı ve saha dışı düzenden sorumludur. Aynı zamanda oyuncular, kulüp temsilcileri, taraftarlar, resmi temsilciler ve diğer tüm maçla ilgili kişilerin sorumluluğunu taşırlar.”

“29. Sahaya Yabancı Madde Atılması

29.1. Organizasyonu gerçekleştiren kulüp müsabakayı izlemek üzere gelen seyirciler ile kendisini destekleyen taraftarlarının maç öncesinde, sırasında ve sonrasında saha alanı ve saha dışı davranışlarından sorumludur. Misafir takım olarak adlandırılan rakip takımın seyirci ve taraftarlarının sebep olduğu olayların sorumluluğu ise kendi kulübüne aittir” denilmektedir.

Fenerbahçe Ülker taraftarlarının eylemlerine uyan Disiplin Yönergesi’nin 7, 18, 28.1, 29.1, 29.2.1, 29.2.3, 30 ve 54. Maddeleri gereğince; küfürlü tezahüratta bulunulması, ayrıca Fenerbahçe Ülker taraftarlarının sahaya pet şişe, çakmak, bozuk para, koltuk vb. atması ve rakip takım mensuplarına fiilen saldırıda bulunması nedenleriyle, Fenerbahçe Spor Kulübü Basketbol Şubesi’nin (A Erkek Takımına Yönelik Olarak) 5 (Beş) maç seyircisiz oynama ve ceman 40.000 TL para cezası ve salona verilen zararın tazmini ile,

tecziyesine, işbu kararın ilgililere tebliğine, Disiplin Talimatının 51. madde çerçevesinde para cezasının 30 gün içerisinde ödenmesi gereğinin bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

www.tbl.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder