18 Haziran 2009 Perşembe

Türk basketbol tarihinin utanç gecesi!.. (Video)



Şampiyonu linç etmek istediler!
Dün gece Abdi İpekçi Spor Salonun'da oynanan BBL final serisi altıncı maçında büyük olaylar çıktı. Maç içinde başlayan tacizler, maç sonunda Efes Pilsen'in şampiyon olmasıyla kaosa dönüştü.

Türk basketbolu bir yandan yeni bir şampiyonluk hikâyesine tanık olurken, diğer yandan tarihinin en karanlık gecesini yaşadı. Günlerdir yürütülen tahrik kampanyaları amacına ulaştı ve şampiyon Efes Pilsen'in sevinmesine izin vermeyen, saygıdan yoksun kişiler sporu terörize ettiler. Maç sonunda sahaya atlayan Fenerbahçe Ülker taraftarları Efes Pilsen'i linç etmek isterken, Efes Pilsenliler çareyi soyunma odasına kaçmakta buldu. Bununla da yetinmeyen gözü dönmüş grup soyunma odalarına kadar girmek istedi. Herhangi bir güvenlik barikatı olmaması sebebiyle soyunma odalarına kadar rahatça giren holiganlar, Efes Pilsen takımına saldırmaya devam etti. Uzun süre soyunma odasında mahsur kalan Efes Pilsen takımı ve yöneticileri salon boşaltıldıktan sonra kupayı kaldırabildi.

Serinin beşinci maçında son on üç saniyede Ömer Onan'ın Charles Smith'e yaptığı faul sonrası verilen sportmenlik dışı faul kararı doğruydu. Fenerbahçe Ülker yöneticileri ve medya pozisyonun faul olduğunu kabul etmesine rağmen "öyle kritik bir anda o faul çalınmamalıydı" diyerek adeta kuralların kendileri için yoksayılmasını istiyorlardı. Fenerbahçe yöneticileri televizyon karşısına çıkıp açıkca TBF'yi tehdit ederken, taraftarlarına Efes Pilsenli oyuncuları hedef gösteriyorlardı. Maç sonunda yaşanan büyük olaylardan sonra Fenerbahçe Ülker 12.500 lira ceza alırken, küfür tehdit ve şiddet kullananlar içerisinde yalnızca Rasim Başak'a ceza verilebilmişti. Fenerbahçe Ülker Baş Antrenörü Bogdan Tanjevic soyunma odasında karşılaşmanın hakemlerini tehdit edip tartaklarken, Fenerbahçe Ülker oyuncusu Mirsad Türkcan olayların başlangıcında tribünleri provake edip hakemlere hakaret ederken; bir diğer Fenerbahçe Ülker oyuncusu Will Solomon benzer şekilde ortalığı karıştırmaktan geri kalmazken, Fenerbahçe Ülker şube yöneticisi Nedim Karakaş her maç sonunda ortalığı gererek, hatta rakip takımın baş antrenörüne küfür ederek rahatça hareket ederken TBF olayları izlemekle yetindi. Caydırıcı cezalar veremeyen ve dün yaşanan utanç gecesine zemin hazırlayan TBF acaba bir diyet borcu mu ödüyordu?

Efes Pilsen'in şampiyon olmasının ardından kupa törenine katılmayan TBF Başkanı Turgay Demirel yaşanan skandalların ardından neden açıklama yapma gereği duymadı? Yaşanan büyük olaylar yine örtbas mı edilecek, hesap soran olmayacak mı? Türk basketbolunu terörize edenlere dur diyen olmayacak mı?


Video: Maç sonu yaşanan olaylar




Utanç gecesinden yansımalar

Ergin Ataman: Yazıklar olsun!

Türkiye'de ilk şampiyonluğunu yaşayan Efes Pilsen koç Ergin Ataman, olaylara büyük tepki gösterdi.

Efes Pilsen'in şampiyonluğunun ardından yaşanan olaylara koç Ergin Ataman, büyük tepki gösterdi. Ataman, soyunma odalarının basıldığını ve tribündeki çocuklarının yanına gidemediğini söyledi. Ataman, "Şampiyon oluyoruz ve kutlayamıyoruz. Yazıklar olsun! Bu Fenerbahçe gelecek sezon Türkiye 1. Basketbol Ligi'nde nasıl mücadele edecek. Bunu federasyona soruyorum. Bu olayların başındakiler belli. Türk sporunun halini görüyorsunuz. Şampiyonluğu kutlamamıza bile izin verilmiyor. Tribündeki 11 yaşında kızlarım var. Onlarının canının derdine düştüm yanlarına bile gidemiyorum. Valilik bize güvenlik için söz vermişti. Nerede bizi koruyacak olanlar? Türk sporunu yönetenlere yazıklar olsun" dedi.



Çetin Çeki: Görevliler bize saldırdı

Efes Pilsen Asbaşkanı Çetin Çeki, şampiyonluk sevinçlerini yaşayamamalarını yanında seyircilerin ve görevlilerin saldırısına maruz kaldıklarını söyledi. Çeki, yaşanan olayların Türk sporu için hazin olduğunu belirterek, "Bizi burada koruyamayan görevlilerin derslerini almalarını ve görevlerini daha iyi yapmalarını diliyorum" dedi.

Sarıca: Yunanların yaptıklarını F.Bahçeliler yaptı

Efes Pilsen'in Fenerbahçe Ülker'i 79-76 mağlup ederek Beko Basketbol Ligi'nde 13'üncü şampiyonluğunu kazandığı maçtan sonra çıkan olaylar spor kamuoyunun gündemine otururken, lacivert-beyazlıların Yardımcı Antrenörü Ufuk Sarıca, 1993'te İtalya'nın Torino kentinde Sato Aris'le oynadıkları olaylı Avrupa Kupası finalini yeniden yaşadığını söyledi.

Efes Pilsen formasıyla Türk basketbol tarihinde ilk kez final oynadıkları ve 50-48 mağlup oldukları karşılaşmanın sonunda Yunan ekibinin taraftarlarının kendilerine saldırdığını hatırlatan Sarıca, "Fenerbahçe Ülker randevusunun bitiş düdüğünün ardından da aynı sahneler oluştu. Resmen dejavu oldum. Aris taraftarı olan fanatik Yunanlıların yaptığının aynısını bu kez Fenerbahçeli vatandaşlarımız yaptı" dedi.

Sato Aris'le karşılaştıkları dönemde Türk-Yunan ilişkilerinin bugünkü kadar sıcak olmadığını da hatırlatan Sarıca şunları söyledi: "Gerilim bir şekilde spor karşılaşmalarına da yansıyordu. (Bu olayları aştık) derken, kendi ülkemizde böyle sahneler görmek düşündürücü. Müthiş bir seride belki de en iyi basketbolun oynandığı karşılaşmanın bitiminde ortaya çıkan olaylar beni çok üzdü. Yöneticilere büyük görev düşüyor. Beyanatlarla barut fıçısı haline getirilen taraftarlar sonunda patlıyor. Sahadaki basketbolcu hakem masasına tekme atar, bayan hakeme saldırırsa, taraftarlar da basketbolcuya saldırır. Sahaya giren 40-50 kişinin tavrının Fenerbahçe camiasına mal edilemeyeceğini, ancak bunların ayıklanması gerektiğini düşünüyorum."

TORİNO'DA NELER YAŞANDI

Efes Pilsen, Aydın Örs'ün antrenör olduğu dönemde, Petar Naumoski, Ufuk Sarıca, Tamer Oyguç, Larry Richard, Volkan Aydın, Oktay Öztürk ve Taner Korucu'nun yer aldığı kadroyla, 1992-93 sezonunda Coppa Europa'da final oynadı. Torino'daki final randevusunda Yunanistan'ın Sato Aris ekibiyle karşılaşan Efes Pilsen; Yannakis, Tarpley, Anderson gibi yıldızları barındıran rakibine son saniyelerde 50-48 mağlup oldu. Karşılaşmanın ardından Yunanlı fanatik taraftarlar Efes Pilsenli sporculara saldırdı, sahada büyük arbede yaşandı. Bu olay sonrasında Aris, FIBA tarafından Avrupa kupalarından iki yıl men edildi, bu ceza daha sonra bir yıla indi.

DHA

Engin Özerhun: Destan yazdık

Efes Pilsen menajeri Özerhun, destansı bir zafer elde ettiklerini söylerken çıkan olaylarda gözle görülmeyen birçok şeyin de yaşandığını belirtti.

İki takım arasında çok önemli final serisinin yaşandığını vurgulayan Engin Özerhun, ''Çok çekişmeli geçen final serisini destan yazarak şampiyonlukla tamamladık. Final serisi çok çekişmeli maçlara sahne oldu'' dedi.
Mücadelenin hep çekişme içinde olduğunu hatırlatan Engin Özerhun, ''Skorlar hep birbirine yakındı. Ama bizim bir adım önde olduğumuza inanıyorum. Zor seriyi şampiyonlukla tamamladığımız için mutluyuz. Ligin en fazla şampiyon olma unvanını bir kez daha şampiyon olarak daha da geliştirdik'' diye konuştu.
Son maçta yaşanan olayların birçok kişiyi düşündürmesi gerektiğini kaydeden genel menajer Özerhun, şunları söyledi: ''Ekranda gözükenler var. Bir de gözükmeyen, soyunma odasında olanlar var. Bir daha tekrarlanmasını istemeyeceğimiz olaylar oldu. Bu nedenle üzgünüz. Kimsenin böyle bir şey yapmaya hakkı yok. Ancak sonrasındaki yansımalar ve aklı başında kamuoyunun yanımızda olduğunu görmek çok sevindirici. Yaşananlara karşı çıkıldığını görmek çok hoş. Aklı başında olan taraflı tarafsız herkesin olayların karşısında olduğunu görmek bizi sevindiriyor. Sahanın içinde bir sorun yoktu. Bazı şeyleri yapması gereken, ama yapmayan, tarafsız olması gereken ama olmayan kurumlar vardı.''

***

Efes'e linç girişimi

Efes Pilsen 3 sezon aradan sonra Fenerbahçe Ülker'i mağlup ederek seride durumu 4-2 yaptı ve lig tarihindeki 13. şampiyonluğunu kazandı. Sürenin bitmesinin ardından sevinçleri kursaklarında kalan Efes Pilsenli basketbolcuların üzerine Fenerbahçeli taraftarlar saldırdı.

Maçta bitiş düdüğünün çalmasının hemen ardından sahaya giren Fenerbahçe taraftarlar, Efes Pilsenli oyunculara ve teknik ekibe fiili saldırıda bulundu. Güvenlik görevlileri de yetersiz kalınca çok kötü görüntüler yaşandı. Maç içinde de sürekli olay çıkan tribünlerde, maçın bitmesinin ardından yaşanan olaylar büyük uğraşlar sonucunda yatıştırıldı. Oyunculara tekme ve yumruklarla saldıran Fenerbahçeli taraftarları polis güçlükle müdahale etti. Tribünlerden de çeşitli maddele atan çok sayıda taraftar gözaltına alındı.

Üzerlerindeki şoku uzun süre atamayan Efes Pilsenli oyuncular, daha sonra soyunma odasında büyük sevinç yaşadı.

Sporx.com

***

Ataman'a tekme attılar

Efes Pilsen, Beko Basketbol Ligi play-off final serisinin 6. maçında Fenerbahçe Ülker'i 79-76 yenerek seride durumu 4-2 yapıp şampiyon olurken, karşılaşma sonrası istenmeyen olaylar yaşandı.

Geçmiş maçların aksine, saha içinde oldukça sakin geçen karşılaşmada, Efes Pilsen'in galip gelerek şampiyonluğunu ilan etmesi sonrasında, salon savaş alanına döndü.

Fenerbahçe Ülker taraftarları, karşılaşmanın tamamlanmasının ardından pet şişe, bozuk para, çakmak ve hatta sandalyeleri fırlatarak saha içini yabancı madde yağmuruna tutarken, bazı taraftarlar, tribünlerden aşağı atladı.

Önce yedek oyuncuların bulunduğu bölümde sevinen Efes Pilsenli sporculara saldıran taraftarlarla Kaya Peker yumruklaşırken, lacivert-beyazlı oyuncu Charles Smith ile antrenör Ergin Ataman da saldırının hedefi oldular.

Ergin Ataman'ın sırtına tekme darbesi aldığı görülürken, devreye giren güvenlik görevlileri, lacivert-beyazlı oyuncu ve teknik heyeti soyunma odasına götürdü.

SALON BOŞALTILDI

Abdi İpekçi Spor Salonu, yaşanan istenmeyen olaylar sonrası, kupa töreni yapılmak için boşaltılmak zorunda kalındı. Polis, salon içindeki Fenerbahçe Ülker taraftarlarının tamamını dışarı çıkardı ve Efes Pilsen, şampiyonluk kupasını ancak bu önlem sonrası alabildi.

Bu arada, karşılaşmayı Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte izleyen Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, kupa töreninde yer almadı.

TARAFTARLAR ARASINDA KAVGA ÇIKTI

Karşılaşmanın son çeyreği oynanırken, sporcu ailelerinin bulunduğu bölümde, taraftarlar arasında başlayan tartışma bir anda kavgaya dönüştü.

Fenerbahçe taraftarlarının arasında yaşanan tartışma, güvenlik görevlilerinin tüm yatıştırma çabalarına rağmen yumruklaşmaya dönüşürken, oturulan sandalyelerin de havada uçuştuğu kavgayı araya giren polis sonlandırabildi.

Kavga nedeniyle maçta duraksama olmadı. Sporcu ailelerinin de aynı bölümde bulunması nedeniyle, yedek oyuncuların maç yerine kavganın yaşandığı bölümle ilgilendikleri dikkati çekti. Polis, kavgaya karışan bazı kişileri gözaltına alarak salondan çıkarttı.

AA

***

SkyTürk skandalı ve Murat beyefendi!

Efes-Fenerbahçe, play-off finalinde, bence, bütün zamanların en çekişmeli, basketbola en çok benzeyen serisini oynuyorlar. Ben bu satırları yazarken, Abdi İpekçi’de altıncı maç oynanacaktı. Yani belki de Efes şampiyon oldu, belki de Fenerbahçe işi son maça taşıdı. Bana ne? Ama gelin görün ki, Ayhan Şahenk’teki beşinci maçın bitimine doğru, başhakem Söylemezoğlu‘nun bütün herkese ders niteliği taşıyan müthiş kararı on beş dakikalık bir duraklamaya neden oldu.
Vay sen misin? Murat Özaydınlı‘nın bir basketbolla ilgili racon kesmediği kalmıştı, onu da yaptı. Anca gidersiniz! Ardından SkyTürk’teki programda Mustafa İyi isimli kardeşim, “Kural var. Karar doğru. Ama keşke çalınmasaydı” demez mi?
Yahu siz ne dediğinizin farkında mısınız? Basketbol yayınlarına para döktüğünüz için tebrikler de, bu kepazelik de neyin nesi? Ne demek, “Kural var, karar doğru ama verilmeseydi keşke...” İşte vatandaş; Türk sporu bu merkezdedir. Yazık kere yazık!

Şampiyon ve Vahşet

Uzun zamandan beri basketbolla ilgili bir yazı görevi aldığımda çok mutlu olmuştum. Müthiş bir basketbol serisi oluyordu. Ama Efes’in Abdi İpekçi’de şampiyonluğu kazanması halinde nelerin olabileceği tahminlerim de tüylerimi diken diken ediyordu. Ve korktuğum ne yazık ki başıma geldi. Final düdüğü ile birlikte Abdi İpekçi’de Türk basketbol tarihinin rastlanmamış bir vahşeti yaşanacaktı. Olayların detayına girsem ne olur, girmesem ne olur. Ali Koç‘un çırpınışları ne yazık ki, olayların gelişimini önleyemedi. Aziz Beyler Mahmut Beyler Murat Beyler nereye tüymüşlerdi acaba? Yoksa bu çılgın seyircinin eylemlerinin kaynağındaki söylem ve hareketlerin sahipleri olan bu kişiler, Efes’in soyunma odası civarında mı dolaşıyorlardı?
Türk basketbol tarihine kara bir leke olarak geçecek bu gecenin sonunda, ben F.Bahçeli basketbolcuları da emeklerinden dolayı en az şampiyon Efes kadar kutlamak istiyorum. 2-0 yenilgiden F.Bahçe gibi bir takıma 4 maçı üst üste zehir etmek kolay mıydı?
Tanjevic, oyunda sık sık torbasından tombala çekercesine rotasyon yaparken, Ergin Hoca, özellikle ikinci yarının bir bölümünde takımının dağılışına uzun süre tanıklık ederek, skorda geriye düşüşün sebebi oluyordu. Preldzic‘in taşımaya çalıştığı F.Bahçe, finali kaybeden taraf olurken, Efes geçen yılların rövanşını da almış olacaktı. Ama ne yazık ki, şampiyon oyuncular taraftarın yumruklarına, tekmelerine, sandalye yağmuruna maruz kalacak, hatta soyunma odaları basılacak ve alın teriyle kazanılmış kupa bir türlü ellerde yükselemeyecekti.
Son bir cümle yazıyorum. Turgay Demirel Federasyonu bu vahşetin faturasını hangi dozda kesecek çok ama çok merak ediyorum. İşte Türk basketbolunun kaderi de bu kararda saklıdır.

Kemal Belgin / Türkiye Gazetesi

***

Nereye Tüydün Turgay Efendi?

Fenerbahçe-Efes Pilsen play-off final serisi, bence tarihimizde görülmemiş biçimde yaşanıyordu.
Basketbolsa basketbol vardı...

Her zaman yakındığımız savunma zafiyetlerinin neredeyse sıfırlandığı maçlar dizisi izliyorduk. Milli yerlilerin içinde beş yabancıyı barındıran kadrolar, bırakın bizim şampiyonluğun şifresini çözmeyi, yarınlardaki Euroleague umutlarımızı büyütüyorlardı.

Çünkü önümüzdeki sezon da onlar Euroleague'e çıkacaklardı.

Özetle, 60 yıla yakın bir süredir basketbol izleyen bendeniz hem bu sporun bir tutkunu, kendine göre eski bir oyuncusu ve en önemlisi 40 yılı aşkın bir süredir yaptığı spor yazarlığında mutluluk yaşıyordum.

Neden di'li geçmiş kullandım?
Şundan;
Bütün bu yukarıda sıraladığım güzellikler bu müthiş final serisinin altıncısının sonunda unutuluverdi.
Şampiyonluğu kazanmış takımın coachu, başkanı, genel menajeri, oyuncuları koca bir sezon emeğinin karşılığı olan kupayı kaldırmak şöyle dursun, sevincini bile yaşayamayacaktı.

Özellikle Aziz Bey, Mahmut Bey ve Murat Bey tarafından gerek demeçler, gerekse jestlerle gerilen Fenerbahçe taraftarı salona girip rakip oyuncuları tekmeleyip, yumrukluyor, salonun koltuklarını bir ölüme sebebiyet verecek biçimde parkeye fırlatıyordu.

İşte bu süreç yaşanırken, bu olayların kaynağındaki faktörler çoktan salondan tüymüşlerdi...
Kala kala Ali Koç kalmış, onun tek başına gayretleri de boşa çıkıyordu. Zaten Ali Koç gibi bu ülkenin en saygın kuruluşunun veliahdı olan kişinin bu zihniyetle hala aynı çatı altında kalmasına da bir anlam veremediğimi de buraya bir kere kaydedeyim.

Ammaaaaa başka bir şahıs daha vardı, bu basketbolun vahşet gecesinde...
Türkiye Basketbol Federasyonu başkanı Turgay Demirel...
Bu Turgay Bey, müsabakayı Aziz Yıldırım'ın tam yanı başında izliyordu.
Yani omuz omuza...

Ve olaylar patladıktan sonra ortadan sırra kadem basan Aziz Bey'le birlikte Turgay efendi de görünürlerde değildi. Kendileri federasyon başkanı oldukları için belki de tribünden inmiş, koridorlarda veya bu çatı altındaki Basketbol Federasyonu odasında gelişmelerle ilgili bilgi topluyordu.

Neyse...
Uzunca bir süre devam eden dehşet görüntüleri sona erdikten, ya da erdirildikten sonra sıra şampiyon Efes Pilsen'in kupa törenine gelmişti.
Pardon finalin kaybeden takımı Fenerbahçe de sivilleriyle salona gelip madalyalarını alıyordu.

Bu tabloyu da alkışlarken, madalyaları takanın Turgay efendi olmadığını görüyorduk.
Kim bilir belki de şampiyonun kupasına saklıyordu salonun görüntüleri arasına girmeyi...
Aaaa o da ne?
Şampiyonun kupasını başkası veriyordu... Turgay efendi ortalıklarda yoktu... Salonu terk etmişti...
Tıpkı kendisini başkanlık koltuğuna taşıyan Aziz Bey'in yaptığı gibi...
Kim bilir belki de Aziz Bey bozulur diye onun koluna girip, çoktan kahır dağıtmak (!) için bir masanın arkasına geçmişti bile...

Bakın şimdi ne yazacağım...
Aynı Turgay efendi Efes Pilsen'in Türkiye Kupası'nı da vermekten imtina etmişti. Yani daha Türkçe olarak kaçmıştı.
Sebebi mi?
Yazayım da dudaklarınız uçuklasın...

O Türkiye Kupası finalinin oynandığı gün bir Fenerbahçeli yöneticinin vefat etmiş bir yakınının cenazesine gitmeyi uygun görmüştü Turgay efendi...

Bu defa cenaze yoktu ama koltuğunu borçlu olduğu kişinin acısı vardı. Eh, ne işi vardı, Basketbol Federasyonu başkanının sezonun şampiyon takımı Efes Pilsen'e kupa sunmakta?

Şimdi Turgay efendinin, en azından aldığı Galatasaray kültürüne sarılarak istifa etmesi gerekmektedir. Hatırlatayım;
Kendileri Galatasaray'ın eski başkanlarından Sayın Prof. Dr. Ali Uras'ın yakın akrabasıdır.
Ali Ağabey bu yazıyı okusa, Turgay efendinin kulağını koparır herhalde...

Kemal Belgin / Medyaspor

***

Rezalet

Maç sonu parkeye pet şişe yağarken, sahaya giren F.Bahçeliler oyunculara saldırdı. Ataman karambolde tekme yerken, Efes soyunma odasına kaçtı

EFES Pilsen 3 sene aradan sonra şampiyonluğa ulaşırken, karşılaşmanın bitiş düdüğüyle birlikte Apdi İpekçi Spor Salonu’nda tam anlamıyla bir rezalet yaşandı. Maç sonunda sahaya pet şişe ve yabancı madde yağarken, bir grup F.Bahçeli taraftar da sahaya girerek şampiyonluğu kutlayan Efes Pilsenli oyunculara saldırdı. Efesli oyunculara koşan bir taraftar Kaye Peker’e vurmaya çalışırken, oyuncular da kendilerini savunmaya çalıştı. Bu karambolde saldırgan taraftarların yanı sıra lacivert-beyazlı baz oıyuncular ve teknik kadrodan görevlilerden yere düştü. Çıkan karmaşada kendini yerde bulan Efes Koçu Ergin Ataman da tekme yedi. Bu hengamenin ardından lacivert-beyazlılar kaçarak soyunma odasına girdi. Oyuncuları kovalayan öfkeli taraftarların soyunma odasına da girmeye çalıştıkları ifade edildi.

ALİ KOÇ DURDURAMADI

BU arada tribünden karşılaşmayı izleyen F.Bahçe Asbaşkanı Ali Koç sahaya inerek olayları önlemeye çalıştı. Koç’un tüm çabalarına karşın F.Bahçeliler sakinleşmezken, polisin müdahalesi sonrası taraftarlar sahadan tribünlere kaçtı. Öfkeli kalabalık burada da koltukları söküp sahaya atarken, bu esnada bazı basın mensupları da yaralandı. Ayrıca Efes Pilsenli taraftarların olduğu bölüme de saldıran F.Bahçeli taraftarlarını polis durdurdu ve bazılarını gözaltına aldı. Bu olaylar sonrası kupa töreni yapılmak için Abdi İpekçi boşaltıldı ve tören ancak bu önlem sonrası gerçekleşti.

‘Çocuklarımın derdindeyim’

ÇIKAN olaylar nedeniyle şampiyonluk sevinci kursağında kalan Efes cephesinde olaylara büyük tepki vardı. Maç sonu koç Ergin Ataman ve asbaşkan Çetin Çeki çok sert mesajlar verdi. İşte o sert açıklamalar:

ATAMAN: “Çok mutluyuz ama bunu kutlayamıyoruz. Sahaya çıkıp kupamızı alamıyoruz. Taraftarlar soyunma odasını bastı. İstanbul Valisi bize güvenlik konusunda söz verdi ama nerede bu güvenlik? Türk sporunu ne hale getirdiler. Çok merak ediyorum F.Bahçe Ülker gelecek sene bu ligde nasıl oynayacak. Şampiyonlukla ilgili ne söyleyebilirim. Çocuklarımın derdindeyim. Kızlarım tribünde, onları düşünüyorum. Yazıklar olsun basketbolu yönetenlere.”

ÇETİN ÇEKİ: “Biz parkenin dışındaki oyunlarla ilgili değiliz. Bazı kendini bilmez seyirci ve görevlilerin saldırısına uğradık. Geceye gölge düştü. Hazin bir olay. Bizi koruyamayan görevlilerin ders almasını bekliyoruz.”

Mirsad: Efes Pilsen hak etti

F.BAHÇE Ülker’de Mirsad Türkcan örnek açıklamalarıyla alkış aldı. Mirsad şöyle konuştu: “Biz sahada savaşıyoruz ama hepimiz milli takımdan oda arkadaşıyız. Olayların bu boyuta gelmesi üzüntü verici. F.Bahçe Ülker bu olaylardan ders çıkartmalı. 3. maçı 15 sayı öndeyken kaybettik. Efes’i kutluyorum. Şampiyonluğu hak ettiler.”

Kaan Kural / Vatan

***

2. Torino vakası

Aslında 5. maç sonrası işlerin bu boyuta geleceği tahmin ediliyordu. Başta Murat Özaydınlı olmak üzere verilen demeçler, Rasim ve Mirsad’ın tavrı zaten hakemlerin kendi aleyhlerine çalıştığını zanneden taraftarı taşkınlık çıkarmaya iyice hazırlamıştı.
Ama maçtan sonra yaşananların taraftarlıkla, insanlıkla alakası yok.
Günü kurtarmak için yapılanlar, yarın neler olabileceğini tahmin bile edememek, yıllardır centilmenliği ile övünen Fenerbahçe yönetimini, taraftarını ne duruma düşürdü. Bütün dünyaya rezil oldular, rezil olduk. Kına yaksınlar şimdi bir taraflarına.
Torino’da Yunanlılar’ın Efes’e yaptığının aynısı Fenerbahçe taraftarı Abdi İpekçi’de yaptı.
Sahaya girip rakip oyuncuya saldırmak da neyin nesi. Önce yenilmeyi öğreneceksin.
Adamlar 4 maç arka arkaya yendiler Fenerbahçe’yi. Şampiyonluk sevincini bile yaşayamadılar. Oysa sonuna kadar hak etmişlerdi.
Bu kadar spora, kendine, kendi takımına saygısızlık olur. Ne zaman öğreneceğiz insanlığı, medeniyeti.
Oysa iki takım oyuncuları seri boyunca mükemmel mücadele etmişlerdi. Kulüplerine, camialarına, formalarına, Türk basketboluna yakışır bir şekilde oynamışlardı. Kim kaybederse yazık olacaktı.
5. maçta çalınan bir düdük ve ardından Fenerbahçe yönetimi ile oyuncularının tavırları olayı ne boyutlara getirdi.
Hevesimiz kursağımızda kaldı.
Türk basketbolu kazanacaktı, Türk sporu kaybetti.
Maçı hakem yüzünden kaybettiğini düşünen Fenerbahçe taraftarı, Efes’in tam 16 hücum ribauntu aldığını, Solomon’un Sinan’la savaşı kişiselleştirmesi yüzünden yine saçmaladığının, kendi takımının tam 11 serbest atış kaçırdığının farkına varsa, yani Efes’in bileğinin hakkıyla kazandığını kavrayabilse keşke.
Efes yıllar sonra şampiyon oldu. 2-0 yenilgiden ayağa kalmak, büyük takımların yapabileceği bir iş. Abdi İpekçi’de Fenerbahçe’yi tam 3 kez mağlup ettiler. Hem de herşey aleyhlerine işlerken.
Ama o şampiyonluğu kutlayamadılar, sevinemediler bile.
O sırada kendilerini korumakla meşguldüler.
Şimdi ne olacak. Futboldan soğuyanların artık basketboldan da sıtkı sıyrılacak. Böyle kepazelik olmaz.
Efes Pilsen çıktı bom boş tribünlere karşı kupayı aldı. Bekleyip rakibi alkışlamayı bilseniz, sahada sonuna kadar mücadele eden kendi takımınızı alkışlasanız ne kadar büyüyecektiniz oysa.
Yine maç yazamadık. Yarın yazarız artık. Efes Pilsen’i tekrar tebrik ederiz kazandığı bu haklı şampiyonluktan dolayı.

Gökhan Germen / Fanatik

***

Yetkililer nerede?
Türkiye Basketbol Federasyonu şu günlerde oldukça yoğun herhalde. Son maçtan önce ne sağduyu çağrısı yaptılar ne de sonrasında bir açıklama

Türk basketbol tarihinin en sert, en tansiyonu yüksek final serisine tanıklık ettik. Belki de gerçekten torunlarımıza anlatacağımız nitelikte bir seri oldu... Ama tabii ki bu tür ortamlarda artık bizim için "El Clásico" olan, ortalığı daha da geren açıklamalar birbirini de izlemeye devam etti. Seri öncesi yaşanan bilet polemiğinin ardından hem Efes Pilsen, hem de Fenerbahçe Ülker cephesi rakip takımı, Türkiye Basketbol Federasyonu'nu ve hakemleri ağır dille eleştiren söylemlerde bulundu.

Sonuç: bir basketbol final serisinde alışık olmadığımız kadar gerildi ortam. Hadi bunlar da oldu diyelim (dememek en iyisi aslında) ama bugüne kadar neden Türkiye Basketbol Federasyonu'ndan bir yetkili çıkıp tarafları sağduyuya çağırmadı? Onu yapmasa bile Federasyon resmi internet sitesinden neden yazılı bir açıklama yapılmadı, ajanslara geçilmedi? Merkez Hakem Kurulu neden önce Efes Pilsen, sonra Fenerbahçe Ülker'in eleştirdiği hakemlerini korumadı? Birçok tartışmayı beraberinde getiren 5. maçın ardından otoriteler sayfalarca yazdı kural doğru diye. Neden aynısını federasyondan bir kişi çıkıp izah etmedi?

Durum böyle olunca da, iş çığırından çıktı, taraftar forumlarından korkutucu yorumlar, çağrılar yapıldı. "Sahaya bir şey atmayacak olanlar maça gelmesin, maç bitince Efesliler'e saldıralım, en fazla 2 maç ceza alırız" şeklinde.

İlla böyle bir şey mi olması lazım bu ülkede? Nazikçe tabir edecek olursak yumurta kapıya dayandığında mı akıllara geliyor bazı şeyleri söylemek, ya da hayıflanmak? Sahaya giren adamların (taraftar yazmaya elim varmıyor) elinde kesici bir alet olsa, ne olacak? Kim kime nasıl hesap verecekti?

Ben bu serinin bir de gerçek bir "derbi" mücadelesi olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Efes Pilsen sadece belki de 200-300 kişilik gerçek taraftar kitlesine sahip bir kulüp. Onlara Abdi İpekçi'de ayrılan 1000 kişilik yerde Galatasaray, Beşiktaş gibi takımların seyircisi otursa ne olurdu tahmin edemiyorum.

Şu an itibariyle maçın bitiminden 24 saat geçmedi (Ama yaklaşık 18 saati geride bıraktık). Hala Federasyon sitesinden yapılan bir açıklama yok, yaşanan rezaletle ilgili haber yok, onu da geçtim maç haberlerinde olaylara değinilmemiş.

Sanırım bu trajik olaydan ötürü herkes kafasını önüne koyup düşünmeli. Çünkü serinin en kritik maçında Ömer Onan'ın tribünde oturan hamile eşiyle oğlu Yiğit'i, ya da Kaya Peker ve Kerem Gönlüm'ün 5. maçtan sonra aldıkları tehdit mesajlarını düşünmemeleri gerekiyor. Bırakalım herkes gerçekten düşünmesi gerekeni düşünsün.

Irmak Kazuk / NTV Spor

***

Unutulmayacak

Tarih bu günü asla unutmayacak. Bu ne hırstır, bu ne nefrettir...

Böylesi bir savaş hali dünyanın neresinde var? Basketbol bu; alt tarafı bir spor... Şampiyon olmuşsun, maçı kazanmışsın ne fark eder?.. Oysa ki ne kadar çekişmeli bir karşılaşmaydı. Efes Pilsen hiç sinirini bozmadan, büyük bir soğukkanlılıkla topu çevirip hep son saniyeye kadar doğru şutu aradı. F.Bahçe Ülker ise serbest basketbolda rüzgâra kapıldı ve kaybolup gitti. Hiçbir düzgün seti yok, kimin ne zaman kontrolü ele alacağı belli değil. Böyle olunca kim suçlu oluyor? Elbette koç Tanjevic... Ama kimsenin aklına gelmeyecek bunlar. Yıllar geçtikten sonra akıllarda Efes Pilsen’in galibiyet sevincini yaşayamaması, soyunma odasının basılması, sahaya koltuk yağması ve basın mensuplarına saldırılması kalacak.

Rakip Efes Pilsen mi, yoksa Yunanistan’dan bir takım mı? Hiç utanmadınız mı ulusal takımda F.Bahçe Ülkerli arkadaşlarıyla omuz omuza mücadele eden oyunculara böylesine saldırırken? Yakıştı mı bu 100 yılı geride bırakmış büyük bir camiya?.. Şimdi bunun hesabını ödeme zamanı. Verilen demeçler ateşe körükle gidilmesini sağladı. Artık bunu anlamak gerekiyor. Dün kimse yaşamını yitirmediyse bu tamamen şanstır. Sadece olayları konuşmayalım, bir de Efes Pilsen’i tebrik edelim; hem de kocaman bir alkış göndererek. Böylesine bir atmosferde her hamleye karşılık vermek başarılması zor bir iş. Thornton, Kaya ve Sinan hep bu dakikalarda sahne aldı. Bu kadar küfür, bu kadar pet şişe arasında işlerine baktılar ve üst üste 4 maç kazanarak takımlarını şampiyonluğa taşıdılar. Son olarak; bravo Ergin Ataman, sen basketbolun Mourinho’susun...

Can İşbakan / Cumhuriyet






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder